Ήλιος & Αντιηλιακά

Ήλιος & Αντιηλιακά

Θετικές επιδράσεις του ήλιου

Ο ήλιος είναι πολύ σημαντική πηγή ζωής και ενέργειας. Βοηθάει τον οργανισμό μας στην παραγωγή βιταμίνης D, ενδορφίνες (ορμόνη που βοηθά στον πόνο), σεροτονίνη(ορμόνη που βοηθά στην ψυχολογία και τον μεταβολισμό). Επίσης δρα ευεργετικά σε δερματοπάθειες όπως ψωρίαση, έκζεμα και ακμή. Ακόμη ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα, το αναπαραγωγικό μας σύστημα, βοηθά στην μείωση της αρτηριακής πίεσης και βελτιώνει γενικά την αγγείωση του σώματός μας.

Αρνητικέςεπιδράσεις του ήλιου

Όμως ο ήλιος έχει και βλαπτικές επιδράσεις στον οργανισμό μας, οξείες καταστάσεις, όπως το ηλιακό έγκαυμα, φωτοευαισθησία, φωτοδερματίτιδα, ηλίαση και χρόνιες καταστάσεις όπως φωτογήρανση, φωτοανοσοκαταστολή, καρκίνο του δέρματος και οφθαλμικές βλάβες.

Η Ηλιακή ακτινοβολία χωρίζεται στις:

 

  • ·    ορατή Ηigh Energy Light ή Blue Light: είναι αυτή που δημιουργεί τον φωτισμό. Συμβάλλει στο πως βλέπουμε τα πράγματα και τα χρώματα, μας φτιάχνει την διάθεση. Μπορεί όμως να προκαλέσει πανάδες, φωτογήρανση και φωτοευαισθησία. Ευθύνεται κατά 50% για την δημιουργία ελευθέρων ριζών.
  • ·    υπέρυθρη IR: είναι υπεύθυνη για την αύξηση της θερμότητας, προκαλεί οξειδωτικό στρες. Εισχωρεί βαθύτερα στο δέρμα.

     Υπεριώδεις ακτινοβολίες: είναι αόρατες, δημιουργούν ελεύθερες ρίζες και χωρίζονται σε:

  1. υπεριώδηUVA: φτάνει μέχρι το κυρίως δέρμα(χόριο), επηρεάζει τα κύτταρα του δέρματος, προκαλεί πρόωρη γήρανση, φωτογήρανση και καρκινογέννεση.
  2. υπεριώδηUVB: προκαλεί απλό ερύθημα ως ηλιακό έγκαυμα, καρκίνο του δέρματος και καταρράκτη στα μάτια.
  3. υπεριώδηUVC: είναι επικίνδυνη για κάθε είδους ζωής, αλλά απορροφάται από το φράγμα του όζοντος έτσι δεν φτάνει στη γη.

Η έκθεση και στις 3 ακτινοβολίες αυξάνει σημαντικά την παραγωγή των ελευθέρων ριζών, καθώς και την βλάβη του DNA των ινοβλαστών μας (κύτταρα που παράγουν το δικό μας κολλαγόνο και ελαστίνη).

Τα αντιηλιακά μας προστατεύουν με 2 τρόπους από τον ήλιο:

  •       Απορροφώντας τα μήκη κύματος της UVκαι μετατρέποντάς την σε μικρή ακίνδυνη θερμική ακτινοβολία εμποδίζοντας έτσι τις UV ακτίνες να εισχωρήσουν βαθύτερα στο δέρμα (χημικά οργανικά φίλτρα)
  • Ανακλώντας ή διαχέοντας τις ακτίνεςUV εμποδίζοντας τες να εισχωρήσουν σε βαθύτερα στρώματα του δέρματος (φυσικά αντιηλιακά, όπως διοξείδιο του τιτανίου, οξείδιο του ψευδαργύρου)

SPF(Sun Protection Factor) τι είναι;

Είναι ο συντελεστής ηλιακής προστασίας και το νούμερο που αναγράφεται δείχνει πόσος περισσότερος χρόνος μεσολαβεί μέχρι το προστατευμένο με αντιηλιακό δέρμα να πάθει έγκαυμα, σε σύγκριση με το μη προστατευμένο δέρμα. Π.χ. αν ένα δέρμα χωρίς αντιηλιακό καίγεται στα 10 λεπτά, με ένα αντιηλιακό με SPF30 θα καεί στα 10*30=300 λεπτά. Μετά από αυτό το διάστημα το αντιηλιακό δεν προστατεύει και θα πρέπει να ανανεωθεί.

Πώς διαλέγουμε δείκτη προστασίας SPF;

Ανάλογα με το χρώμα του δέρματος, των ματιών, των μαλλιών και ανάλογα με το αν εκτίθεστε πολλή ώρα στον ήλιο. Ανοιχτά δέρματα, μπλε μάτια, ξανθά ή κόκκινα μαλλιά ή επαγγέλματα που απαιτούν πολύωρη έκθεση στον ήλιο πρέπει να επιλέγουν 50 SPF. Επίσης καλό είναι να προστατεύουμε το πρόσωπο με 30-50 SPF μιας και εκτίθεται πιο πολύ από όλα. Τα σκούρα δέρματα6-10 SPF(χαμηλή προστασία) και τα λιγότερο σκούρα 15-25 SPF(μεσαία προστασία). Στα παιδιά καλό είναι να επιλέγουμε φυσικά αντιηλιακά φίλτρα με τουλάχιστον 30 SPF(υψηλή προστασία).

Χαρακτηριστικά ενός καλού αντιηλιακού:

Να έχει τον σωστό SPF για τον φωτοτυπώ του δέρματός μας και τις ανάγκες του, να έχει φίλτρα για UVA και UVBακτινοβολία, να είναι ΥΠΟ αλλεργικό, να ενυδατώνει το δέρμα και να το καλμάρει. Επίσης θα πρέπει να είναι ανθεκτικό στο νερό και να μην αφήνει υπολείμματα.

Αν έχουμε ξηροδερμία προτιμάμε κρεμώδες πιο πλούσιο σε υφή αντιηλιακό ή και λάδι για το σώμα, αν έχουμε λιπαρό δέρμα επιλέγουμε ένα oil free αντιηλιακό σε μορφή lotion, gel, spray(mist).

Τρόπος χρήσης αντιηλιακού:

Το αντιηλιακό πρέπει να εφαρμόζεται 30 λεπτά πριν την έκθεση στον ήλιο και αν υπάρξει εφίδρωση ή κολυμπήσουμε να ανανεωθεί, ακόμη και αν δεν έχει λήξει ο χρόνος που μας καθορίζει ο δείκτης SPF. Εφαρμόζεται σε καθαρό δέρμα ή πάνω από την ενυδατική μας κρέμα.

Το αντιηλιακό το χρησιμοποιούμε και κατά τους χειμερινούς μήνες, ειδικά στην Ελλάδα που έχουμε μεγάλη ηλιοφάνεια, καθώς επίσης και όταν έχει συννεφιά. Η υπεριώδης ακτινοβολία διαπερνά τα σύννεφα και ειδικά η UVΑ είναι πολύ διεισδυτική στο δέρμα.  Επίσης αν κάτσουμε στην σκιά αυτό δεν σημαίνει ότι προστατευόμαστε από την ακτινοβολία μιας και οι ανακλάσεις της μας επηρεάζουν. Γι΄ αυτό αν είναι να κάτσουμε στην σκιά καλύτερα να είναι σε έδαφος με γκαζόν και όχι σε άμμο, τσιμέντο, νερό που ανακλούν πολλή ακτινοβολία. Οπότε ακόμη και κάτω από την ομπρέλα μαυρίζουμε λόγω των ανακλάσεων. Όπως καταλάβαμε από τα παραπάνω, πρέπει να προστατεύουμε πάντα το δέρμα μας από τον ήλιο με αντιηλιακά προϊόντα, έτσι ώστε να αποφύγουμε τις βλαβερές επιπτώσεις του.

Γιούλη Τσοχατζίδη

Υπεύθυνη Εκπαιδευτικός  Αισθητικής- Κοσμετολογίας του Ι.Ι.Ε.Κ/ΚΔΒΜ “Ξένου Άννα”